Om Solidaritet Värmer

Vi behöver ett varmare Malmö!

Solidaritet Värmer är Kontrapunkts bidrag till att bekämpa det kalla samhällsklimatet och en konkret insats för en mer solidarisk stad. Genom en nattöppen värmestuga och ett solidaritetscenter ger vi under vintern stöd till de som lever med knappa resurser eller utan skydd för natten i Malmö.

I dagens hårdnande samhällsklimat med ökande fattigdom och hemlöshet förvisas allt fler till utsatthet och ett liv på gatan. I Malmö kämpar hundratals människor dagligen för att hitta en sovplats för natten och ännu fler kämpar för att fylla sina mest grundläggande behov. I takt med att temperaturen sjunker blir situationen allt mer akut.

Vi vet att solidaritet värmer! Därför kraftsamlar vi inför vintern ännu en gång. När staden stänger dörrar för sina invånare, måste vi gå ihop och öppna nya.

Solidaritetscentret kommer att finnas i Kontrapunkts lokaler på Norra Grängesbergsgatan. Centret fungerar som en solidarisk omfördelningsplats av resurser där vi tar vara på samhällets överflöd och kanaliserar det vidare till människor i behov.

Vi tar hand om mat som kastas från butiker och restauranger och hindrar den från att gå till spillo. Genom att dela ut den både i form av råvaror och varma matpaket kan vi istället mätta några av de magar som annars skulle gå hungriga.

I gratisbutiken delar vi ut hygienprodukter, kläder, skor och annat som värmer under kyliga dagar och nätter. Utsatta människor tvingas genomgå orimliga byråkratiska strider och kämpa för att få tillgång till det de egentligen har rätt till. På solidaritetscentret finns därför möjlighet att få samhällsinformation och asylrådgivning för att bättre kunna bevaka sina rättigheter och förbättra sin livssituation.

På den nattöppna värmestugan är alla välkomna. Här kan vi erbjuda trygghet, gemenskap och en plats i värmen. Vi serverar varm mat & dryck och det finns wifi och toaletter. Då Kontrapunkts lokaler fortfarande inte kan användas, kommer värmestugan att drivas i en mindre lokal i centrala Malmö. Kommunens stelbenta byråkrati och politiska ovilja mot härbärgen fortsätter att förhindra sovplatser för hemlösa, men det minsta vi kan göra är att erbjuda en plats som ger värme och vila till trötta kroppar.

Det är en skam för Malmö att det saknas tillräckliga och värdiga alternativ för hemlösa. Samtidigt som vår vinterinsats i sig inte är någon lösning på vare sig bostadsbristen eller de ökande klassklyftorna, så lindrar den akut nöd i en allvarlig situation.

Solidaritet värmer kroppar, men det värmer också hjärtan, där framtidstro och hopp kan gro. Genom att gå ihop och skapa de alternativ vi kan, vill vi visa att en solidarisk stad är möjlig. När vi alla bidrar efter förmåga, kan vi tillsammans skapa ett varmare Malmö!

Solidaritet Värmer organiseras av Kontrapunkt och drivs ideellt i samarbete med Malmökretsen av Röda Korset och Svenska Kyrkan Malmö.

NATTÖPPEN VÄRMESTUGA

En plats för gemenskap och skydd från kalla vinternätter. Här finns varm mat&dryck, toaletter och internet.

Öppet alla dagar kl 20-07.  
MER OM VÄRMESTUGAN

SOLIDARITETSCENTER

En plats för att tillgodose grundläggande behov. Här kan du gratis hämta kläder, mat och hygienprodukter. Här finns även asyl- och samhällsrådgivning.

Öppet måndag-fredag 18-20.
MER OM SOLIDARITETSCENTRET

Bidra med pengar! Verksamheten drivs helt av donationer, utan offentligt stöd. Ditt bidrag gör det möjligt att fortsätta. Donera enskilda summor via swish och bankgiro, eller regelbundet via autogiro.


Donera pengar

Bidra med tid! Genom att blir volontär bidrar du till solidarisk omfördelning av resurser och ökad trygghet. Laga mat, sortera donationer eller ta ett nattpass är delar av allt som möjliggör verksamheten.


BLI VOLONTÄR

Bidra med resurser! Listan över saker som behövs är lång: allt från diverse matvaror, underkläder, vinterskor och filtar, till förvaringslådor, stekpannor och transportbil. Bidra med vad du kan!


se behovslistan

Skrivet om Solidaritet Värmer

Artiklar, inlägg och rapporteringar om verksamheten.

Sydsvenskan 161229

”Varför väljer man att övernatta här? För att det är varmt och tryggt – i motsats till alternativet, svarar gästerna.”

Läs hela här

SVT Nyheter 161219

”Återigen tar kulturföreningen Kontrapunkt initiativ för att hjälpa dom mest utsatta. – Vi erbjuder en fristad.”

Se hela här

KVP 170402

”Vi är den sista utposten där det faktiskt finns hjälp att få. När det inte finns någonstans att vända sig så kommer människor hit. Problemen finns oavsett vad vi gör eller inte, vi har valt att göra något åt dem.”


SE HELA HÄR

SR Malmö 170210

– Det här problemet uppstår år efter år. Vi tar nu det ansvar som vi tycker att Malmö stad ska ta. Vi tror att det är många Malmöbor som också vill se det


HÖR HELA HÄR

Sydsvenskan 171118

”Det blir en värmestuga där vi kommer att servera mat och varm dryck. Det finns toaletter och internet och ger en möjlighet att vila och värma sig, säger Kontrapunkt som de senaste vintrarna har haft nattöppet i numera uppsagda lokaler på Västanforsgatan..”

Läs hela här

SVT Nyheter 171116

”Flera organisationer i Malmö har ordnat en nattöppen värmestuga och ett solidaritetscenter för hemlösa och andra behövande i vinter. De skriver att de startat verksamheten i brist på akuta insatser för Malmös hemlösa.”

Läs hela här